Ремонт и обслужване на хибридни автомобили - ЛЕКЦИИ

Модератори: мехаННика, Georgimitrovich, zi_zi_top, Akima, slowtraveler, TATI

Потребителски аватар
mfandakov
Мнения: 530
Регистриран: 20 апр 2015 21:00
Репутация: 70
Местоположение: Пловдив

Ремонт и обслужване на хибридни автомобили - ЛЕКЦИИ

Мнениеот mfandakov » 22 яну 2018 15:56

Разбрах че е "кофти" :D версия,ама аз така или иначе нямаше да си го купя.
Благодаря все пак че направихте ревюто и тук. tooth.gif
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

Потребителски аватар
plamsav
Мнения: 94
Регистриран: 04 апр 2017 18:38
Репутация: 22
Местоположение: Русе
Контакти:

Ремонт и обслужване на хибридни автомобили - ЛЕКЦИИ

Мнениеот plamsav » 28 яну 2018 17:55

slowtraveler написа:Източник Хм... Това повече ми прилича на реклама на конкретно изделие, несвързано с марката, а още по-малко - конкретно с хибридите bash.gif
Моля да прецизирате и коригирате мнението си. Карман е едно от многото средства за комуникация с автомобила, и съвсем не специализирано за хибрид или въобще за Тойота...

Моля , не ме разбирайте погрешно. Никого не агитирам да си купува конкретното изделие. Използвам го само като пример да опиша какви са проблемите с различните скенери. Всички си имат своите плюсове и минуси. Така, че какъв скенер ще си купите си е ваше решение и на никой друг. Важното е да ви върши работа. :thumbsup:

Потребителски аватар
plamsav
Мнения: 94
Регистриран: 04 апр 2017 18:38
Репутация: 22
Местоположение: Русе
Контакти:

Ремонт и обслужване на хибридни автомобили - ЛЕКЦИИ

Мнениеот plamsav » 14 фев 2018 13:19

Диагностика на хибридни автомобили. УРОК 5 Лекция 3

Carman AUTO-I 700
Блокът IMA се вижда добре, но в Civic показанията на напрежението на връзките са с точност до цяло число. Не се виждат десетите, а те са ни много необходими, за да преценим състоянието на батерията, тъй като разликата по напрежение между изправния и неизправния елемент е само 0.1 – 0.2 V. Трябва да вземем под внимание момента, че по-старата версия показваше всичко по напрежението включително и десетите. Освен това сервизното меню за Honda не е активно и съответно при смяна на Блока за управление на двигателя например, който не е от най-надеждните, ние няма да можем да накараме автомобила да го разпознае. Т.е. автомобилът ще ни каже, че няма такъв блок.

Останалите хибриди от Ford, GM и т.н. могат да се диагностицират много ограничено. Добре се четат само системите SRS и ABS, а хибридната система и ВВБ изобщо не се виждат.

В заключение мога да кажа, че скенерите CarmanScan позволяват да се работи сравнително добре с по-голямата част хибридни автомобили от марките Toyota, Lexus и Honda.

10.jpg


Toyota Intelligent Tester II
За пълноценна диагностика на хибридни Toyota и Lexus освен CarmanScan ще е необходим и дилърски Toyota Intelligent Tester II.

Въпреки че апаратът е на преклонна възраст, той изглежда отлично. И не само изглежда отлично, а успява да се свърже изключително бързо с автомобила и работи бързо и точно. За разлика от универсалните скенери този уред поддържа всички сервизни функции за европейския и американския пазар. Но не всичко е достъпно за японския пазар. Работи със всички съвремени автомобили, въпреки че последният ъпдейт датира от далечната 2012 година. И най-големият му недостатък е, че не работи с Prius 10 (не влиза нито в хибридната система, нито във ВВБ). За нас в Бъргария това изобщо не е проблем, тъй като десятките в цялата стана се броят на пръстите на една ръка. А е възможно дори изобщо да няма. За сметка на това влиза в замразената дата и чете подкодовете, като показанията му са изключително точни и може да им се вярва.

Това позволява много по-точно и по-бързо да се установи причината за грешките. Също така поддържа компютърно програмиране. С помощта на менюто ” Customize ” е възможно да се активират и деактивират функциите на някои системи в колата за клиента (изключване на звуковия сигнал на коланите, алгоритъма за централно заключване и т.н.). С Estima и Alphard работи чрез менюто за Prius. С този скенер няма да можете да калибрирате кутията не горните модели.

Във всички останали случаи – отличен вариант за диагностика на хибридни Toyota и Lexus дори и на най-новите модели.

инж. Пламен Пеев
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.

Потребителски аватар
plamsav
Мнения: 94
Регистриран: 04 апр 2017 18:38
Репутация: 22
Местоположение: Русе
Контакти:

Ремонт и обслужване на хибридни автомобили - ЛЕКЦИИ

Мнениеот plamsav » 14 фев 2018 13:24

УРОК 5 Лекция 4

Launch X 431 Master
Най-често срещаният скенер, който може да диагностицира хибриди на почти всеки производител, е Launch X 431 Master. Бих го нарекъл най-универсалния, но и най-неудобния.

11.jpg


Това е евтин универсален скенер, който поддържа диагностика на огромен брой автомобили, включително хибридни. Удобствата за използване, в сравнение с останалите скенери мисля, че са минимални. Но не забравяйте, че производителите Launch все по-често произвеждат нови, много по-удобни версии на скенерите. В повечето случаи има поддръжка за сервизни функции, но те не винаги работят. Производителите обаче не стоят на едно място и за разлика от CarmanScan бързо поправят недостатъците и грешките. Така че, тъй като програмите се актуализират, някои сервизни функции започват да работят не по-лошо от това на дилърските скенери. Трябва да се отбележи, че от известно време CarmanScan са си взели поука и предполагам, че вече са задминали Launch.

Единственият недостатък на този скенер, наблюдаван от нас в работата (а не само нас) е, че понякога, когато го свързваме с Prius 20, изчезва калибровката на линейния клапан.

Най-перспективни разработки на диагностичен интерфейс представляват, интерфейсите с които можете да свържете диагностирания автомобил с лаптоп с инсталиран софтуер за диагностика.

Techsteram

12.jpg


По-специално, за Toyota има софтуер, наречен Techsteram. Всъщност това е аналог на Intelligent Tester II, само че програмата е инсталирана на компютъра, а не на скенера. Techstream поддържа всички хибриди от Toyota и Lexus с всички сервизни функции, независимо от пазара. В първите версии на програмата е имало проблем с Тойотите за японския пазар, поради наличието само на японски език. Но новите версии на програмата поддържат английски език за всички модели, което значително опростява използването на програмата. Скоростта на работа зависи от използвания диагностичен интерфейс.

Самата програма може да бъде закупена от производителя. Актуализирането на софтуера продължава непрекъснато.

В този урок разгледахме само няколко основни скенери, които е препоръчително да притежавате за ремонта и поддръжката на хибридни автомобили. Умишлено не говорихме за такива скъпи скенери като Autologic, Bosch KTS, G-Scan и други, чиято цена надвишава всички възможни граници, а работните функции с хибридите са много ограничени.

Анализирайки тази статия, ще можете сами да решите кои от изброените опции са най-подходящи за Вашия автосервиз. В края на краищата не всички автосервизи ремонтират, например Prius 10 и Prius 11, произвеждан от 1997 до 2003 година. Съответно, за да работят с останалата част от Toyota и Lexus, ще им бъде достатъчно Toyota Intelligent Tester II. Но след това те ще загубят много клиенти, които ще ремонтират своите 14-20 годишни автомобили при конкуренцията …

В следващия урок ще разгледаме какво друго оборудване ще бъде необходимо за автосервиз за ремонт и поддръжка на хибридни автомобили. Ще започнем да разглеждаме и характеристиките на ремонта на ДВГ за най-често срещаните хибриди от Toyota – Prius.

Основните режими на работа на приус

следва продължение

инж. Пламен Пеев
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.

Потребителски аватар
slowtraveler
Мнения: 13358
Регистриран: 28 май 2006 21:44
Репутация: 416
Местоположение: Варна

Ремонт и обслужване на хибридни автомобили - ЛЕКЦИИ

Мнениеот slowtraveler » 14 фев 2018 14:29

Тъй-като имам Launch, мога да коментирам ПРО версията... Дали е неудобна - твърдо не бих казал такова нещо...
Компактен куфар с преходниците, и Lenovo (май бе около 10") таблет в удобна удароустойчива гумена облицовка, в която има място и за самия адаптер (за да не мъкнеш куфара с преходниците ако не ти трябва)...
Дали е евтин? 1800$ не е много евтино устройство. Годишният абонамент за всички марки мисля е около $800...

Тъй-като нямам сервиз и не ми трябва такова нещо, просто си инсталирах на телефона Launch PRO версията с база данни май Юни 2017, и с малки модификации сега имам в джоба си пълнофункционалния скенер (да, без преходниците). Някои колеги от форума вече се убедиха в удобството и възможността за корекции по настройките на автомобилите... :)
Но ако работя само с Тойота и Лексъс - безспорно бих работил само с Техстрийм...
инж.Г.Георгиев ppp.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Потребителски аватар
plamsav
Мнения: 94
Регистриран: 04 апр 2017 18:38
Репутация: 22
Местоположение: Русе
Контакти:

Ремонт и обслужване на хибридни автомобили - ЛЕКЦИИ

Мнениеот plamsav » 02 мар 2018 12:42

С Launch нямам много личен опит, така че ще се съглася с вас. Също така съм съгласен, че за Тойота и Лексъс е за предпочитане да се работи с Техстрийм.
инж. П. Пеев :) :thumbsup:

Потребителски аватар
plamsav
Мнения: 94
Регистриран: 04 апр 2017 18:38
Репутация: 22
Местоположение: Русе
Контакти:

Ремонт и обслужване на хибридни автомобили - ЛЕКЦИИ

Мнениеот plamsav » 02 мар 2018 12:45

УРОК 9-1 МегаОмМетър ГигаОмоМетър

Днес ще продължим разговора за диагностичните инструменти, без който ремонтът на хибридни автомобили е изключително труден или почти невъзможен. Миналият урок беше завършен, като се запознахме с стенда за диагностика на инжекторите. Решихме следното: Сега се произвежда огромно количество стендове. Всеки самоуважаващ се производител, участващ в производството на автомобилно оборудване, представя свой модел на пазара. Няма голяма разлика между тях. Разликата се състои в надеждността на оборудването и в създаденото налягане. Ако имате малък гаражен сервиз ще ви е достатъчно евтино китайско устройство.

МегаОмМетър
Нека преминем към следващия уред, без който ремонтът на хибридни машини е просто невъзможен. Той се нарича МегаОмМетър. Има много спорове относно името на това устройство в интернет. На Български името му се състои от сливането на три думи : Мега Ом и Метър. Ударението на всяка от тях се запазва на мястото си.

Такъв уред няма да срещнете в нито един сервиз за автомобили, който не е специализиран за ремонт на хибридни и електрически автомобили. Без него не могат да се ремонтират хибридни и електрически автомобили.

С името на устройството се разбрахме, сега нека да поговорим за предназначението на устройството. Мегаомметърът е предназначен за измерване на големи стойности на съпротивление. Много механици ми задават въпроса: защо ми трябва, когато имам мултицет, който измерва съпротивление до 4 МOm?

Отговарям. При ремонт на хибридни машини много често се налага да се правят измервания на обекти със съпротивление не в единици от МOm, а в десетки или стотици МOm. В следващите няколко урока ще използваме този инструмент за търсене на много сложна неизправност в конкретен пример. Междувременно да погледнем устройството.

За разлика от омметъра, самият мегаомметър генерира електрически ток. И с достатъчно високо напрежение (до 2500 V). При „древните“ устройства за това е използван вграден механичен (ръчен) генератор. За да създадете необходимото напрежение за работа, трябва да завъртите дръжката на динамото. Това не беше много удобно и точността на измерването от това силно се променяше. Съвременните такива устройства са напълно електронни. Използват вградени захранващи източници (батерии) за работа. По този начин се елиминира субективния фактор и можем да смятаме всяко едно измерване за напълно коректно.

Има още по-модерни устройства. Те се наричат гигаомметри. Тяхната граница на измерване е много по-висока от тази на мегаомметрите. В нашия „Сервиз-Хибрид“ използваме гигамометър, направен в Китай. Това не е много скъпо устройство, но е много функционално (снимка 1). Защо е особено добър? На първо място, той автоматично проверява дали има късо съединение в тествания обект. Той, постепенно увеличавайки напрежението от 250 до 2500 V, не може сам да се повреди. Трябва да се настрои само максималното ниво на приложеното напрежение.

02.jpg

снимка 1. Гигаомметър MASTECH MS5205

Ако не знаете номиналното работно напрежение на проверяваната намотка или изолация, използвайте ръководството за ремонт, където винаги е посочено номиналното напрежение на намотката. Ако няма ръководство, за да предотвратите повреда на изолацията или устройството, започнете теста винаги с малко напрежение. Когато проверявате намотки с напрежение до 500 V, не поставяйте уреда на 1000 или 2500 V! Освен това при работа с устройството е много важно да знаете каква е влажността на изолацията, тъй като при проверката е възможно да се повреди работещата, но влажна изолация. Съпротивлението на изолацията може да варира от влажността и температурата.

инж. Пламен Пеев
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.

Потребителски аватар
slowtraveler
Мнения: 13358
Регистриран: 28 май 2006 21:44
Репутация: 416
Местоположение: Варна

Ремонт и обслужване на хибридни автомобили - ЛЕКЦИИ

Мнениеот slowtraveler » 02 мар 2018 13:16

plamsav написа:Източник За разлика от омметъра, самият мегаомметър генерира електрически ток.

Абе колега, прецизирай малко приказките - и малки деца четат тук :)
Уж си инженер, пък не знаеш на какъв принцип работи омметъра?! no.gif
Да не говорим, че сега може хората да решат, че щом мегаомметъра генерира електрически ток, може да си го сложим вкъщи и да разкараме генератора дето сме го заредили за зимата..

► Виж съдържание
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008


Върни се в “Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта