Откъде/как се купува двигател втора употреба

Аватар
mandarin
Мнения: 28
Регистриран на: 22 Яну 2019 16:29
Местоположение: София
Автомобил: Avensis T27 2010

Откъде/как се купува двигател втора употреба

Мнение от mandarin » 12 Юни 2023 13:12

Здравейте,
От скоро вярната Тойота почна да губи антифриз. След няколко влизания в сервиза за диагностициране, все още няма очевиден теч. Имам доверие на момчетата от сервиза, от години само там си ремонтирам колите и ми казаха, че го гори през двигателя и че следващата стъпка е отваряне глава. Надеждата е, че е само гарнитура, но все пак има и някакъв шанс да не е гарнитура, а да е спукана глава или кой знае каква друга магария. И тогава вече бих влезнал във филма на това вече да съм набил едни пари, но за истинско решение да трябва да набия още повече - сиреч ни напред, ни назад boxed.gif Съответно това е ремонт за няколко хил лв на кола на 280хил км с кой знае какви други амортизирани неща, които ще се намерят и ще вдигнат цената или по-лошо, няма да се намерят и ще останат неоправени. Като цяло не ми е проблема в парите, а в това че дори и да ги дам тези няколко хиляди лева накрая пак няма кой знае каква гаранция и не е като да карам с нов двигател.
Другият вариант, който си представям аз, е да си намеря запазен двигател втора употреба, и просто да го сменим. Пак ще е няколко хиляди лева, но поне ще карам със по-нов двигател (уж). И тук идва големият въпрос:
Има ли как и откъде да си намеря двигател втора употреба, с някакво ниво на сигурност че е по-запазен и на по-малко киламетри от моя и че няма да ме пре**ат?
Има ли някакви читави морги в БГ, който да не въртят номера? - моето предположение е че няма, но все тая надежда, че може и да ме опровергаете :)
Някой има ли опит с купуването/внасянето на едногабаритни части от морги в чужбина? Ето тук например има от разни Холандски морги на цени до 2-3хил лв, което не звучи съвсем ужасно, ако наистина двигателя е под 100хил км :dontknow:

След толкова изписано по-горе, предполагам, че ще има много коментари относно начина на диагностициране, решенията на майсторите, рисковете на ремонта, идеята да се смени двигателя и т.н., но не затова пиша тук. Не съм се засилил да сменям двигателя, просто искам да съм напълно информиран за всички варианти, които имам (цени, предимства, рискове). Затова нека просто хипотетично да приемем, че съм взел решение да го сменя и да държим дискусията около това какво, къде, как и реалистично ли е изобщо да се купи запазен двигател втора ръка. Благодаря! smile.gif
Изображение

Аватар
mapamop
Мнения: 4083
Регистриран на: 28 Юли 2019 12:49
Местоположение: Русе
Автомобил: Avensis Wagon T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 91 пъти
Получена  благодарност: 294 пъти

Откъде/как се купува двигател втора употреба

Мнение от mapamop » 12 Юни 2023 13:41

По мое мнение отворете твоя мотор и виж какво точно ти трябва от него. Да ОК, донора може и да е на под 100 000, обаче нещо се е случило с него и е попаднал в моргата - било то челен удар, наводнение, или дефект в мотора, който за да се отстрани ще струва повече от същия автомобил втора употреба. И предвид на предното - пак не знаеш какво точно ще получиш, предвид че няма да ти кажат причината. За мен залога "на сигурно" е като е дефектна главата да си вземеш свалена глава - ще може да я огледаш. Ако е блок - пак ще го видиш. Донора дори и да ти дадат да го караш и пробваш за 10-15 минути каране може и да не го усетиш че духа антифриз или масло.
Отделно идва момента че ще сменяш номер на двигател в талона и ще ти трябват документи за продажба от предния собственик, който пък трябва да има легални документи че притежава донора и че е бракуван. Ако не сменяш блок - няма да се промени номера на двигателя, и няма да се сблъскаш с лишените от желание за живот фикуси в КАТ.
Opel Astra F Estate (1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251

Enwor
Мнения: 173
Регистриран на: 19 Мар 2017 22:18
Местоположение: София
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти

Откъде/как се купува двигател втора употреба

Мнение от Enwor » 14 Юни 2023 09:29

Аз имах подобна дилема преди години. В крайна сметка двигателя се отвори и беше сменен коляновия вал със все останалите гарнитури и лагерчета. Поне знам, че е погледнат и няма други изненади по него. Така че, спести си галимациите с друг.
Corolla 2005 1.6 VVTi 3zz-fe | hatch, SOL
Corolla 2020 Sedan 1.8 Hybrid

Публикувай отговор

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 52 госта